sobota, 22 sierpnia 2015

Tort z dżemem porzeczkowym

Kolorowy, smaczny i wesoły. Cieszy oko i podniebienie zarówno tych najmłodszych jak i tych trochę starszych. Jego wysokość TORT Z DŻEMEM PORZECZKOWYM! :)


Składniki 
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka cukru,
- olejek waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy,
- forma do ciasta, 2 miski, mikser.

Poncz:
- 0,5 szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 szklanki słabej herbaty,
- miseczka, łyżka.

Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.

Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki,
- czekolada deserowa,
- kolorowe lentilki,
- szpryca, tarka, ostry nóż.

Wykonanie:
Biszkopt:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.

2. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku waniliowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. 

3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy.

4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C. 

Krem:
1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego mleka i rozpuszczam w nim budyń.

2. Resztę mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek cukru i zagotowuję.

3. Do gotującego się mleka przelewam budyń z zimnym mlekiem i dokładnie mieszam,
    aż do całkowitego zgęstnienia.

4. Masło wyciągam z lodówki, a budyń pozostawiam do ostygnięcia.

5. Miękkie masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodaję
   stopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę mleka, a
   jeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce masła, aż do uzyskania odpowiedniej
   konsystencji.

Poncz:
1. Do naparu herbacianego dodaję cukier i sok z cytryny,  a następnie dokładnie mieszam.

Tort:
1. Wystudzony tort tnę na trzy krążki.

2. Powierzchnię dolnego krążka lekko nasączam ponczem. Robię to za pomocą łyżki stołowej i smaruję równą warstwą kremu.

3. Kolejny krążek układam na krem i również nasączam ponczem, a następnie rozsmarowuję na nim równą warstwę dżemu porzeczkowego.

4. Trzeci biszkoptowy blat układam na warstwie dżemu i również nasączam ponczem. 

5. Obrzeża i wierzch toru smaruję cienką warstwą kremu, a następnie oprószam startą czekoladą deserową. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję  kremem i lentilkami.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz