Składniki
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka cukru,
- olejek waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy,
- forma do ciasta, 2 miski, mikser.
Poncz:
- 0,5 szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 szklanki słabej herbaty,
- miseczka, łyżka.
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.
Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki,
- czekolada deserowa,
- kolorowe lentilki,
- szpryca, tarka, ostry nóż.
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.
2. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku waniliowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.
3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy.
4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C.
Krem:
1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego mleka i rozpuszczam w nim budyń.
2. Resztę mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek cukru i zagotowuję.
3. Do gotującego się mleka przelewam budyń z zimnym mlekiem i dokładnie mieszam,
aż do całkowitego zgęstnienia.
4. Masło wyciągam z lodówki, a budyń pozostawiam do ostygnięcia.
5. Miękkie masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodaję
stopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę mleka, a
jeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce masła, aż do uzyskania odpowiedniej
konsystencji.
Poncz:
1. Do naparu herbacianego dodaję cukier i sok z cytryny, a następnie dokładnie mieszam.
Tort:
1. Wystudzony tort tnę na trzy krążki.
2. Powierzchnię dolnego krążka lekko nasączam ponczem. Robię to za pomocą łyżki stołowej i smaruję równą warstwą kremu.
3. Kolejny krążek układam na krem i również nasączam ponczem, a następnie rozsmarowuję na nim równą warstwę dżemu porzeczkowego.
4. Trzeci biszkoptowy blat układam na warstwie dżemu i również nasączam ponczem.
5. Obrzeża i wierzch toru smaruję cienką warstwą kremu, a następnie oprószam startą czekoladą deserową. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję kremem i lentilkami.
Poncz:
1. Do naparu herbacianego dodaję cukier i sok z cytryny, a następnie dokładnie mieszam.
Tort:
1. Wystudzony tort tnę na trzy krążki.
2. Powierzchnię dolnego krążka lekko nasączam ponczem. Robię to za pomocą łyżki stołowej i smaruję równą warstwą kremu.
3. Kolejny krążek układam na krem i również nasączam ponczem, a następnie rozsmarowuję na nim równą warstwę dżemu porzeczkowego.
4. Trzeci biszkoptowy blat układam na warstwie dżemu i również nasączam ponczem.
5. Obrzeża i wierzch toru smaruję cienką warstwą kremu, a następnie oprószam startą czekoladą deserową. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję kremem i lentilkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz