niedziela, 23 sierpnia 2015

Kruche ciastka - motylki

          Motyle to z pewnością jedne z najpiękniejszych owadów zamieszkujących naszą planetę, dlatego postanowiłam upiec motylkowe ciastka, które na talerzu będą prezentowały się równie pięknie.



Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja (potrzebne będą same żółtka),
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- cukier puder i woda do przyrządzenia lukru,
- cukrowe perełki, barwniki spożywcze,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie motyla (jeśli nie posiadasz foremki możesz skorzystać z zamieszczonego poniżej szablonu), papier do pieczenia, blacha.

Wykonanie
1. Oddzielam żółtka od białek

2. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję masło, które kroję na drobne kawałki i żółtka. Wszystko szybko zagniatam.

3. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam motylki za pomocą wykrawacza.

5. Piekę 15 minut w 180 st. C.

6. Ostudzone ciasteczka dekoruję zabarwionym lukrem i cukrowymi perełkami.


Szablon motyl wystarczy wydrukować przykleić na tekturę i wyciąć. Szablon trzeba później przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz