Motyle to z pewnością jedne z najpiękniejszych owadów zamieszkujących naszą planetę, dlatego postanowiłam upiec motylkowe ciastka, które na talerzu będą prezentowały się równie pięknie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja (potrzebne będą same żółtka),
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- cukier puder i woda do przyrządzenia lukru,
- cukrowe perełki, barwniki spożywcze,
- cukrowe perełki, barwniki spożywcze,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie motyla (jeśli nie posiadasz foremki możesz skorzystać z zamieszczonego poniżej szablonu), papier do pieczenia, blacha.
Wykonanie
1. Oddzielam żółtka od białek
2.
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na
stolnicę. Dodaję masło, które kroję na drobne kawałki i żółtka.
Wszystko szybko zagniatam.
3. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam motylki za pomocą wykrawacza.
5. Piekę 15 minut w 180 st. C.
6. Ostudzone ciasteczka dekoruję zabarwionym lukrem i cukrowymi perełkami.
Szablon motyl wystarczy wydrukować przykleić na tekturę i wyciąć. Szablon trzeba później przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz