poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kisiel jeżynowy

Kisiel przygotowuje się ekspresowo, jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepszy jest taki, który przyrządzimy samodzielnie. Poniżej przedstawiam przepis na pyszny i zdrowy, pozbawiony sztucznych barwników kisiel jeżynowy.





Składniki:
- kubek jeżyn
- 3 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 300 ml wody,
- rondel, łyżka.

Wykonanie:
1. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczam w połowie szklanki zimnej wody. Resztę wody wlewam do rondla.

2. Do rondla z wodą wsypuję cukier i jeżyny. Zagotowuję.

3. Do gotującego "kompotu" wlewam powoli, wciąż mieszając rozpuszczoną skrobię. Mieszam do całkowitego zgęstnienia.



1 komentarz: