czwartek, 6 sierpnia 2015

Tort śmietankowo-jogurtowy z galaretką

W takie upalne dni jak dzisiaj nie mam ochoty włączać piekarnika, który dodatkowo nagrzewa mieszkanie. Idealny na taką pogodę jest torcik, który nas trochę ostudzi :)




Składniki:
- 2 duże jogurty greckie 330 g,
- 2 małe śmietany słodkie 30%,
- 3 opakowania galaretki cytrynowej,
- opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
- opakowanie galaretki agrestowej,
- opakowanie galaretki wiśniowej (na prośbę mojego dziecka zamiennie użyłam galaretki o
   smaku coli, ale wiśniowa jest zdecydowanie smaczniejsza),
- woda do rozpuszczania galaretki,
- 3 prostokątne pudełka do żywności, łyżka, rondel,wysoka miska, mikser, deska, nóż, folia
   spożywcza, tortownica.


Wykonanie:
1. Przygotowuję galaretki: brzoskwiniową, agrestową i w tym wypadku o smaku coli. Każdą 
    z  nich rozpuszczam w połowie wody wskazanej na opakowaniu. najlepiej robić to w 
   prostokątnych naczyniach. Pozostawiam do stężenia (ok 3 h).

Jeśli galaretki już stężały zabieram się do wykonania masy. 
1. Trzy opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczam w rondelku w 750 ml gorącej wody i  
    pozostawiam do ostygnięcia. 

2. Jeśli galaretka cytrynowa zaczęła gęstnieć, w misce ubijam śmietanę, a następnie wciąż  
    miksując, jogurty greckie.

3. Do śmietankowo-jogurtowej masy wlewam stopniowo, wciąż miksując galaretkę
     cytrynową. 

4. Galaretki: brzoskwiniową, agrestową i o smaku coli wyciągam z pudełek i tnę w kostki.

5. Pocięte galaretki wrzucam do śmietankowo-jogurtowej masy i dokładnie mieszam.

6. Całość przekładam do tortownicy i owijam folią spożywcza, a następnie wkładam do
    lodówki na ok. 2 h.  (Tortownicę można wcześniej wyłożyć folią).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz