sobota, 15 sierpnia 2015

Babka z owocami i kruszonką

Na pierwszy rzut oka wygląda jak placek drożdżowy, ale jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza w wykonaniu. Kolejną zaletą jest kruszonka, którą uwielbiam.



Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 5 jaj,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1,5 szklanki mieszanki owoców: czerwonych porzeczek, malin, jeżyn,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, sylikonowa łopatka, średniej wielkości tortownica.

Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
-miska, nóż.

Wykonanie: 
1. Oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam żółtka i cukier, które ucieram na gładką masę.

2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Całość dokładnie miksuję.

3. Masło tnę na kilka części i wrzucam do rondla. Topię na wolnym ogniu. Roztopiony i lekko przestudzony tłuszcz wlewam do ciasta i dokładnie miksuję.

4. Ciasto za pomocą łopatki przelewam do wysmarowanej tortownicy, a następnie na powierzchni układam warstwę owoców.

5. Zabieram się do przygotowania kruszonki. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.

7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C.


1 komentarz: