wtorek, 11 sierpnia 2015

Babeczki jogurtowo-owsiane z dżemem porzeczkowym

Gdy pierwszy raz natrafiłam na ten przepis, troszkę się zdziwiłam, ponieważ zamiast masła, margaryny, czy też oleju zawierają zwykły jogurt naturalny. Są pyszne, delikatne, sprężyste, a co najważniejsze łatwe i szybkie w wykonaniu.




Składniki (na ok. 12 babeczek):
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego (może być zarówno gęsty jak i w wersji rzadszej),
- jajko,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- dżem z czarnej porzeczki,
- masło do wysmarowania foremek,
- miska, drewniana łyżka, miseczka, papilotki, blacha, łyżeczka.


Wykonanie:
 1. W miseczce mieszam ze sobą jajo i jogurt.

2. Do osobnej miski wrzucam:mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy (jeśli mamy wanilię to dodajemy ją do jaja i jogurtu z pkt.1), płatki owsiane.  Na koniec dodaję jajo z jogurtem i dokładnie ze sobą ucieram. Ciasto swoją konsystencją będzie przypominało ciasto drożdżowe.

3. Papilotki smaruje masłem i układam na blaszce. Do każdej natłuszczonej foremki wkładam mniej więcej ok. łyżeczki ciasta, a następnie ok 1/2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki. Warstwę dżemu przykrywam ciastem. 

4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C.






1 komentarz: