Składniki:
- kg czarnych porzeczek,
- 0,5 kg cukru,
- garnek, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka.
Wykonanie:
1. Owoce myję i obieram z łodyżek.
2. Osuszone porzeczki wrzucam do garnka, zasypuję cukrem i delikatnie miażdżę. Garnek z tak przygotowanymi owocami przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
3. Tak przygotowane owoce smażę, co jakiś czas mieszając, na wolnym ogniu, ok. 30 min. od momentu zagotowania się owoców (jeśli porzeczki zawierają bardzo dużo soku smażę je do momentu odparowania nadmiaru wody, śmiało można robić to na raty).
4. Gorący dżem przekładam do słoików, szczelnie zamykam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.
Ważne:
- po napełnieniu słoika należy dobrze wytrzeć jego krawędzie,
- słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!
Ważne:
- po napełnieniu słoika należy dobrze wytrzeć jego krawędzie,
- słoik nie może być uszkodzony, a nakrętka musi być dobrze do niego dopasowana!
Gotowe dżemy przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu ( skrytka, piwnica). Jeśli słoiki się nie zamknęły należy je zagotować, ponownie odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło przepisu: Kuchnia polska. Encyklopedia sztuki kulinarnej. R. Chojnacka, J. Przytuła, A. Swulińska-Katulska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz