piątek, 24 lipca 2015

Placek drożdżowy z truskawkami i rabarbarem

Kupiłam wczoraj koszyczek truskawek, chyba ostatni raz w tym sezonie. Chwilkę zastanawiałam się, co by tu z nich zrobić. Zajrzałam do lodówki, zajrzałam do szafek, w efekcie okazało się, że wszystko co potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego znajduje się pod ręką.

Składniki - ciasto:
-  3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 30 g drożdży,
- 150 ml mleka  3,2%,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 dorodne łodygi rabarbaru,
- 0,5 kg truskawek, 
- 100 g płatków migdałowych,
- sitko, miska, rondelek, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka, blacha, papier do pieczeni, widelec.

Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
-miska, nóż.








Wykonanie: 
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam mleko.

2. Mąkę przesiewam do miski, a w środku "mącznej górki" robię zagłębienie, do którego wlewam ciepłe mleko oraz dodaję połowę cukru i drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, ale staram się to robić tylko w środkowej części miski, nie ruszając mąki na brzegach naczynia.

3. Tak przygotowany rozczyn przykrywam bawełnianą ściereczkę i odstawiam do ciepłego miejsca na ok. 30 min.

4. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe masło wlewam do wyrośniętego rozczynu. Dodaję również resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jaja. 

5. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie obsypuję mąką i przykrywam bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość (W TYM CZASIE ZABIERAM SIĘ ZA KRUSZONKĘ - przepis poniżej!). 

6. Wyrośnięte ciasto znów zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie nakłuwam ciasto widelcem.

7. Na cieście układam umyty, obrany i pokrojony rabarbar i truskawki.

8. Ciasto posypujemy kruszonką oraz migdałowymi płatkami i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

9. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 30 minut.

Kruszonka:
1. Masło tnę nożem na drobne kawałki.
2. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło, cukier i cukier wanilinowy, a następnie lekko zagniatamy.


Inspiracją były  PRZEPISY MISTRZA MAŁECKIEGO CUKIERNIA LIDLA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz