Kupiłam wczoraj koszyczek truskawek, chyba ostatni raz w tym sezonie. Chwilkę zastanawiałam się, co by tu z nich zrobić. Zajrzałam do lodówki, zajrzałam do szafek, w efekcie okazało się, że wszystko co potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego znajduje się pod ręką.
Składniki - ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 30 g drożdży,
- 150 ml mleka 3,2%,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 dorodne łodygi rabarbaru,
- 0,5 kg truskawek,
- 100 g płatków migdałowych,
- sitko, miska, rondelek, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka, blacha, papier do pieczeni, widelec.
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
- opakowanie cukru wanilinowego,
-miska, nóż.
Wykonanie:
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam mleko.
2. Mąkę przesiewam do miski, a w środku "mącznej górki" robię zagłębienie, do którego wlewam ciepłe mleko oraz dodaję połowę cukru i drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, ale staram się to robić tylko w środkowej części miski, nie ruszając mąki na brzegach naczynia.
3. Tak przygotowany rozczyn przykrywam bawełnianą ściereczkę i odstawiam do ciepłego miejsca na ok. 30 min.
4. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe masło wlewam do wyrośniętego rozczynu. Dodaję również resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jaja.
5. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie obsypuję mąką i przykrywam bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość (W TYM CZASIE ZABIERAM SIĘ ZA KRUSZONKĘ - przepis poniżej!).
6. Wyrośnięte ciasto znów zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie nakłuwam ciasto widelcem.
7. Na cieście układam umyty, obrany i pokrojony rabarbar i truskawki.
8. Ciasto posypujemy kruszonką oraz migdałowymi płatkami i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
9. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 30 minut.
Kruszonka:
1. Masło tnę nożem na drobne kawałki.
2. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło, cukier i cukier wanilinowy, a następnie lekko zagniatamy.
Inspiracją były PRZEPISY MISTRZA MAŁECKIEGO CUKIERNIA LIDLA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz