sobota, 18 lipca 2015

Placki z cukinii

Dzisiaj na obiad placuszki z cukinii. Poza smakiem mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, są szybkie i łatwe w przygotowaniu.






Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 małe,
- 2 jaja,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 solidne szczypty soli,
- pieprz mielony wg. uznania (ja wrzucam ok. 1/2 łyżeczki),
- olej do smażenia,
- tarka, sitko, miska, patelnia, łyżka.




Wykonanie: 
1. Cukinię myję i osuszam. Jeśli jest duża, wówczas przecinam ją wzdłuż i pozbywam się pestek (młode okazy mają bardzo delikatne pestki dlatego nie trzeba tego robić) i ścieram na tarce. Solę i odstawiam na ok. 15-20 minut. Następnie dokładnie odsączam z soku. Można to zrobić przy pomocy sitka.

2. Do cukinii dodaję: jaja, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz pieprz. Całość dokładnie mieszam.

3. Placki smażę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. 
Cukiniowe placuszki można podawać z koperkiem i śmietaną.


                                                                                                                                     Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz