Dzisiaj na obiad placuszki z cukinii. Poza smakiem mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
- 1 duża cukinia lub 2 małe,
- 2 jaja,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 solidne szczypty soli,
- pieprz mielony wg. uznania (ja wrzucam ok. 1/2 łyżeczki),
- olej do smażenia,
- tarka, sitko, miska, patelnia, łyżka.
Wykonanie:
1. Cukinię myję i osuszam. Jeśli jest duża, wówczas przecinam ją wzdłuż i pozbywam się pestek (młode okazy mają bardzo delikatne pestki dlatego nie trzeba tego robić) i ścieram na tarce. Solę i odstawiam na ok. 15-20 minut. Następnie dokładnie odsączam z soku. Można to zrobić przy pomocy sitka.
2. Do cukinii dodaję: jaja, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz pieprz. Całość dokładnie mieszam.
3. Placki smażę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Cukiniowe placuszki można podawać z koperkiem i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz