Składniki na 5-6 deserów:
- galaretki: owoce leśne, truskawka i cytryna,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 6 łyżeczek cukru pudru,
- 300 ml mleka,
- śmietana 30%,
- cukrowe perełki,
- garnek, woda do rozpuszczenia galaretek, szklanka, łyżka.
Wykonanie:
1. Opakowanie galaretki owoce leśne rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i wlewam do naczyń po ok. 50 ml. i wkładam do lodówki.
2. W garnuszku podgrzewam 150 ml mlek, dodaję 3 łyżeczki cukru pudru i 1,5 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszam i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie wlewam niewielką ilość do każdego naczynia ze stężałą już galaretką.
3. Z kolejnymi warstwami postępuję tak samo jak w pkt. 1 i 2.
4. Na końcu ubijam śmietanę i posypuję cukrowymi perełkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz