Składniki:
- 6 opakowań galaretki truskawkowej,
- 2 duże kubki (2x300g) słodkiej śmietany 30% (może być też 18%),
- kubek poziomek,
- kubek jagód,
- kubek jagód,
- 3 jaja,
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło do wysmarowania formy,
- rondelek, łyżka, miska, mikser, tortownica, woda do rozpuszczenia galaretki.
Wykonanie:
1.
4 opakowania galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i
odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
2. W misce miksuję jaja z cukrem, a następnie stopniowo dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ciasto wlewam do wysmarowanej masłem tortownicy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.
3. jeśli wcześniej przygotowana galaretka jest już w miarę gęsta (ale wciąż lejąca) ubijam śmietanę na sztywną pianę. Do śmietany dodaję galaretkę i dokładnie miksuję. Masę wylewam na wystudzony biszkopt i wkładam do lodówki. Powinna być gotowa po ok. 20 -30 minutach.
4. Pozostałe opakowania galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej wody i studzę.
6. Jeśli masa śmietanowo-galaretkowa już stężała układam na niej owoce i zalewam wystudzoną galaretką i wkładam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz