poniedziałek, 20 lipca 2015

Babka z czarną porzeczką

W swojej kuchni uwielbiam korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Ponieważ miałam w domu kubek świeżych czarnych porzeczek postanowiłam użyć je do upieczenia letniej wersji babki :)


Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 4 jaja,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki mleka,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- kubek czarnych porzeczek,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, sylikonowa łopatka, forma do baby.

Wykonanie: 
1. Jaja - oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam żółtka i cukier, które ucieram na gładką masę (mogę skorzystać z "łaźni wodnej").

2. Do utartych żółtek dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.

3. Masło tnę na kilka części i wrzucam do rondla. Topię na wolnym ogniu.

4. Roztopiony i lekko przestudzony tłuszcz wlewam do ciasta i dokładnie miksuję.

5. Dodaję 3 łyżeczki oleju rzepakowego oraz 3 łyżeczki mleka, białkową pianę i znów dokładnie miksuję.

6. Ciasto za pomocą łopatki wylewam do wysmarowanej masłem formy. Pomiędzy poszczególne warstwy ciasta wrzucam umyte i osuszone porzeczki. 

7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C. Upieczoną i ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz