W swojej kuchni uwielbiam korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Ponieważ miałam w domu kubek świeżych czarnych porzeczek postanowiłam użyć je do upieczenia letniej wersji babki :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 4 jaja,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki mleka,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- kubek czarnych porzeczek,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, sylikonowa łopatka, forma do baby.
Wykonanie:
1. Jaja - oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam żółtka i cukier, które ucieram na gładką masę (mogę skorzystać z "łaźni wodnej").
2. Do utartych żółtek dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję.
3. Masło tnę na kilka części i wrzucam do rondla. Topię na wolnym ogniu.
4. Roztopiony i lekko przestudzony tłuszcz wlewam do ciasta i dokładnie miksuję.
5. Dodaję 3 łyżeczki oleju rzepakowego oraz 3 łyżeczki mleka, białkową pianę i znów dokładnie miksuję.
6. Ciasto za pomocą łopatki wylewam do wysmarowanej masłem formy. Pomiędzy poszczególne warstwy ciasta wrzucam umyte i osuszone porzeczki.
7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C. Upieczoną i ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz