środa, 15 lipca 2015

Kruche ciastka z kwiatkiem

Dzisiaj od samego rana chodziły za mną kruche ciacha. Nie pozostało nic innego jak tylko zakasać rękawy i zabrać się do roboty.


Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- barwnik spożywczy - kolor czerwony,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie koła (lub szklanka), papier do pieczenia, blacha.



Wykonanie:

1. Oddzielam żółtka od białek. 

2. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję masło, które kroję na drobne kawałki i żółtka. Wszystko szybko zagniatam.

3. Od całego ciasta oddzielam małą porcję wielkości mniej więcej piłeczki do ping - ponga. Do tej części ciasta dodaję odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i dokładnie zagniatam.

4. Oba kawałki ciasta zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30-40 minut.

5. W pierwszej kolejności wyciągam ciasto bez barwnika spożywczego. Rozwałkowuję i wycinam koła, które układam na wyłożonej papierem blaszce. 

6. Następnie wyciągam "różowe ciasto" i za pomocą palców formuję płatki, które przyklejam na okrągłych ciastkach. Na koniec z "bezbarwnego" ciasta robię okrągłe środeczki kwiatów. Na koniec mogę całość "pomalować" białkiem.

7. Piekę 15 minut w 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz