Składniki (na 6 deserów):
- duży kubek (330 ml) słodkiej śmietany 30%,
- dwie galaretki cytrynowe,
- 0,5 l wody,
- kubek porzeczek (ja wybrałam: porzeczki czarne, białe i czerwone z dodatkiem malin),
- pucharki lub wysoki szklanki, rondelek, łyżka, mikser, miska.
Wykonanie:
1. Wodę wlewam do rondelka i zagotowuję. Do gorącej wody wsypuję dwa opakowania galaretki i odstawiam w chłodnym miejscu do momentu, aż galaretka zacznie lekko tężeć. Warto galaretkę od czasu do czasu zamieszać.
2. Jeśli galaretka jest już gotowa, śmietanę wlewam do miski i ubijam, a następnie stopniowo, ciągle
mieszając, dodaję tężejącą galaretkę.
3. Gotową masę przelewam do przygotowanych naczyń i wkładam do lodówki na ok. 2-3 godziny.
4. Na gotowe ptasie mleczko wykładam mieszankę owoców i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz