Gdy byłam małą dziewczynką uwielbiałam wszelakie prace w kuchni. Czynności, które najmilej wspominam to lepienie pierogów z wiśniami i pieczenie z mamą kruchych ciastek. Poniżej przedstawiam ciacha "wylepione" z moim małym cukiernikiem. Może nie mają idealnego kształtu, ale ich wyrabianie wywołało mnóstwo uśmiechów.
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- kakao,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie koła (lub szklanka), papier do pieczenia, blacha.
Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek.
2.
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na
stolnicę. Dodaję masło, które kroję na drobne kawałki i żółtka.
Wszystko szybko zagniatam.
3. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam koła za pomocą wykrawacza.
6. W ciasteczkowych kołach za pomocą noża, wycinam serca. Do ciasta z serc dodaję kakao 2-3 łyżeczki i zagniatam.
7. Kakaowym ciastem wypełniam "sercowate otwory".
8.. Piekę 15 minut w 180 st. C.
Źródło: sposób wykonania zaczerpnięty z opakowania cukru wanilinowego Gellwe
Źródło: sposób wykonania zaczerpnięty z opakowania cukru wanilinowego Gellwe
Bardzo ciekawe wykonanie - wygląda apetycznie:-)
OdpowiedzUsuń