sobota, 5 września 2015

Babka z jeżynami

Jeżyny to owoce, które obecnie w moim ogrodzie owocują najobficiej. Ponieważ uwielbiam owoce, a chciałam upiec coś szybkiego do popołudniowej kawki, dziś padło na aromatyczną babkę z jeżynami.






Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 4 jaja,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1/2 laski wanilii

- kubek dojrzałych jeżyn,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, łyżka, tortownica.

Wykonanie:
1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem

2. Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia. 

3. Do utartych żółtek  stopniowo, miksując, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pestki z 1/2 laski wanilii.

4. Do ciasta wlewam przestudzone masło i miksuję.

5. Ciasto przelewam do tortownic, a na jego wierzchu układam jeżyny. Piekę ok 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po ok. 20 minutach pieczenia na wierzchu układam kolejną warstwę owoców (wcześniej ułożone owoce już lekko opadły). Przestudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz