Jeżyny to owoce, które obecnie w moim ogrodzie owocują najobficiej. Ponieważ uwielbiam owoce, a chciałam upiec coś szybkiego do popołudniowej kawki, dziś padło na aromatyczną babkę z jeżynami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,- szklanka cukru,
- 4 jaja,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 laski wanilii
- kubek dojrzałych jeżyn,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, łyżka, tortownica.
Wykonanie:
1. Oddzielam białka od
żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem
2. Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia.
3. Do utartych żółtek
stopniowo, miksując, dodaję mąkę, proszek do pieczenia i pestki z 1/2 laski wanilii.
4. Do ciasta wlewam przestudzone masło i miksuję.
5. Ciasto przelewam do tortownic, a na jego wierzchu układam jeżyny. Piekę ok 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po ok. 20 minutach pieczenia na wierzchu układam kolejną warstwę owoców (wcześniej ułożone owoce już lekko opadły). Przestudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz