Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 5 jaj,
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 500 g borówek,
- mikser, dwie miski, sitko, foremki do tarty.
Krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 250 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 kostki masła,
- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.
WYKONANIE:
Ciasto:
1. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową, jednolitą masę, a do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.
2.
Do utartych żółtek przesiewam mąkę i proszek do pieczenia. Całość
dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję pianę z białek.
3. Dokładnie zmiksowane ciasto przekładam do tartaletek i piekę w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.
4. Krem: Przygotowuję budyń z połowy mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 4 łyżek cukru. Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram masło na gładką masę. Do masła, wciąż miksując, dodaję stopniowo ostudzony budyń. Całość miksuję do momentu uzyskania puszystej, jednolitej masy.
5. Wystudzone tarty smaruję kremem i układam umyte i osuszone borówki.
4. Krem: Przygotowuję budyń z połowy mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 4 łyżek cukru. Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram masło na gładką masę. Do masła, wciąż miksując, dodaję stopniowo ostudzony budyń. Całość miksuję do momentu uzyskania puszystej, jednolitej masy.
5. Wystudzone tarty smaruję kremem i układam umyte i osuszone borówki.
Uwielbiam takie mini tarty z owocami. Moje ulubione słodkości :)
OdpowiedzUsuń