sobota, 19 września 2015

Babeczki jogurtowo-kakaowe z jeżynami

Dzisiaj upiekłam przepyszne babeczki idealne dla miłośników lekko "gumowatych", lekkich ciast (ja z pewnością do takowych się zaliczam :P)


Składniki (na ok. 12 babeczek):
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego (może być zarówno gęsty jak i w wersji rzadszej),
- jajko,
- kubek umytych jeżyn,
- masło do wysmarowania foremek,
- miska, drewniana łyżka, miseczka, foremki do babeczek, łyżeczka.

Wykonanie:
1. Do miski wsypuję:mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

2. W osobnej misce mieszam jogurt i jajko, a następnie wlewam do miski z "sypkimi" składnikami. Wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Foremki smaruje masłem, a następnie do każdej z nich wkładam mniej więcej ok. 2łyżeczek ciasta, a na wierzchu układam  3-4 jeżyny.

4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz