Składniki (na ok. 12 babeczek):
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego (może być zarówno gęsty jak i w wersji rzadszej),
- jajko,
- kubek umytych jeżyn,
- masło do wysmarowania foremek,
- miska, drewniana łyżka, miseczka, foremki do babeczek, łyżeczka.
Wykonanie:
1.
Do miski wsypuję:mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
2. W osobnej misce mieszam jogurt i jajko, a następnie wlewam do miski z "sypkimi" składnikami. Wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. W osobnej misce mieszam jogurt i jajko, a następnie wlewam do miski z "sypkimi" składnikami. Wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Foremki smaruje masłem, a następnie do każdej z nich wkładam mniej więcej ok. 2łyżeczek ciasta, a na wierzchu układam 3-4 jeżyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz