Kruche ciastka, które swym wyglądem, przynajmniej jak dla mnie, przypominają skorupki wstężyka ogrodowego - małego ślimaka żerującego w polskich ogrodach. Mam nadzieję, że moje spostrzeżenia nikomu nie obrzydziły tych bardzo pysznych ciasteczek, które ze smakiem wcinam do popołudniowej kawki.
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 2+2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki kakao,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie koła (lub szklanka), papier do pieczenia, blacha.
Wykonanie
3. Z ciasta formuję wałki. Wałeczki obu rodzajów ciast łączę ze sobą i formuję z nich wałeczki.
4. Piekę 15 minut w 180 st. C.
Wykonanie
1. Połowę składników: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. 1/2 kostki masło siekam i wraz z 2 żółtkami dodaję do sypkich składników. Dobrze zagniatam. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
2. Z pozostałymi składnikami postępuję tak samo. Z tą różnicą, że do sypkich składników dodaję jeszcze kakao. Zagniecione ciasto również zawijam w folię i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
3. Z ciasta formuję wałki. Wałeczki obu rodzajów ciast łączę ze sobą i formuję z nich wałeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz