sobota, 26 września 2015

Kruche ciastka -Piegowate misie

Kruche ciastka, które są przepysznym dodatkiem do jesiennej herbatki. Z pewnością przypadną ty trochę starszym jak i najmłodszym łasuchom.



Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie misia, papier do pieczenia, blacha.

Wykonanie
1. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło, rodzynki i czekoladę. Całość dokładnie zagniatam.
2. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam misie za pomocą wykrawacza i piekę 15 minut w 180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz