sobota, 3 października 2015

Babeczki jogurtowo waniliowe z jeżynami

Kolejna odsłona uwielbianych przeze mnie babeczek jogurtowych.

Składniki (na ok. 12 babeczek):
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- laska wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- jajko,
- kubek umytych jeżyn,
- masło do wysmarowania foremek,
- miska,  łyżka, miseczka, foremki do babeczek.

Wykonanie:
1. Do miski wsypuję:mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

2. W osobnej misce mieszam jogurt, jajko i pestki z wanilii. Mieszaninę wlewam do miski z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączę ze sobą (ciasto konsystencją przypomina mi ciasto drożdżowe).

3. Foremki smaruje masłem, a następnie do każdej z nich wkładam mniej więcej ok. łyżki ciasta, a na wierzchu układam  kilka jeżyn.

4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C. Babeczki można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz