niedziela, 11 października 2015

Babka marmurkowa

 Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.



Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- kostka masła + łyżeczka do wysmarowania formy,
- 6 jajek,
- 3 łyżki zmielonych migdałów,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do oprószenia ciasta.

Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę.

2. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję. 

3. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.

4. Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C.

5. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz