sobota, 10 października 2015

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Dzisiaj miałam ochotę na drożdżowe rogaliki z powidłami, dlatego wstałam bladym świtem i wzięłam się do roboty. Oto efekty mojej pracy.

Składniki:
- 4 szklanki mąki,
-  kostka masła,
- 0,5 szklani mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 jaja,
- 0,5 kostki drożdży (50 g),
- szczypta soli,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- słoiczek powideł śliwkowych.

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam. Do ciepłego mleka dodaje pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Całość mieszam, przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

2. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, i szczyptę soli. Do sypkich składników wlewam drożdżowy zaczyn oraz dodaję jaja i aromat waniliowy. Całość dokładnie wyrabiam, aż do momentu kiedy zacznie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Dodaję roztopione masło i dalej wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.

3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe placuszki na środku których kładę po łyżeczce powideł. Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. 

4. Wystudzone rogaliki można polukrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz