Składniki:
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,- 1/4 szklanki kakao,
- 6 jaj,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- łyżka kakao.
Orzechy:
- kostka masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 300 g orzeszków ziemnych.
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Żółtka ucieram z
cukrem i cukrem wanilinowym na kremową, jednolitą masę, a do białek
dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę.
2.
Do utartych żółtek przesiewam mąkę oraz dodaję proszek do pieczenia i kakao. Całość
dokładnie miksuję. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelewam do formy, piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinam na dwie części (dwa blaty).
3. Krem: Przygotowuję budyń z połowy mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 6 łyżek cukru i łyżki kakao. Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram masło na gładką masę. Do masła dodaję budyń i miksuję na gładka masę. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, dodaję odrobinę mleka i miksuję.
4. Biszkopt przecinam na pół. Nakładam wszystkie składniki w następującej kolejności: biszkopt krem, biszkopt krem, karmelizowane orzechy.
5.Orzechy: W garnku topię masło, a następnie dodaję do niego cukier i miód. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodaje orzechy. Chwile podgrzewam i studzę. Ostudzoną, ale wciąż płynną masę przelewam na warstwę kremu. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 2h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz