czwartek, 15 października 2015

Bułeczki z jabłkiem i kruszonką

Ponieważ od jakiegoś czasu chodziły za mną zarówno szarlotka jak i ciasto drożdżowe postanowiłam upiec dwa w jednym. Wykonanie bułeczek nie sprawia dużych trudności, a ciasto jest naprawdę wyjątkowo smaczne.




Składniki ciasto:
- 0,5 szklanki cukru,
- 200 ml mleka + łyżka ,
- 0,5 kostki drożdży (ok. 50 g),
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja + 1 białko,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 0,5 kostki masła,
- szczypta soli.
Składniki nadzienie:
- 4 jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki cukru.
Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła.
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 żółtko,
- łyżka mleka.


Wykonanie:
1. Podgrzewam 200 ml mleka. W mleku rozpuszczam pokruszone drożdże i cukier.

2. Do miski wsypuję mąkę, cukier wanilinowy i sól. Do sypkich składników wlewam wyrośnięty zaczyn i mieszam. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką  i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

3.  Masło topię i studzę. Do ciasta dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz 2 jaja i jedno białko. Ciasto dokładnie wyrabiam do momentu kiedy zacznie odchodzić od łyżki (lub ręki). Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, dodaję stopniowo mąkę. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

4. Jabłka myje, obieram i ścieram na tarce. Odsączam z nadmiaru soku. Dodaję cukier i cynamon, a następnie dokładnie mieszam.

5. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.

6. Na oprószonej mąką stolnicy formuję okrągłe, spłaszczone placuszki, a na ich środek za pomocą łyżki układam nadzienie. Następnie zlepiam i formuję. Smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i nakładam kruszonkę.

7. Piekę 30 minut w temperaturze 180 st. C. 



















2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Bułeczka z niespodzianką jabłkową :)
    Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń