Składniki:
- 2 kg niewielkich ogórków
- marchewka
- czosnek
- korzeń chrzanu
- koper
- ziele angielskie
- czarny pieprz
- ziele angielskie
- 7 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 7 łyżeczek cukru
- 4 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Wodę i ocet wlewam do garnka. Dodaję 7 łyżeczek cukru i 4 łyżeczki soli. Całość zagotowuję. Ogórki myję i osuszam, a następnie układam pionowo w słoikach.
2. Marchewkę obieram, myję i tnę w plasterki.
3. Do każdego słoika wrzucam kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy.
4. Ogórki zalać ciepłą zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz