niedziela, 26 sierpnia 2018

Korniszony

Korniszony to nic innego jak ogórki marynowane w zalewie octowej. W moim domu nie może ich zabraknąć, dlatego robię ich całkiem sporo. Dodajemy je później do kanapek, sałatek, traktujemy je również jako zakąski.


Składniki:
  • 2 kg niewielkich ogórków
  • marchewka
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • ziele angielskie
Zalewa:
  • 7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 7 łyżeczek cukru
  • 4 łyżeczki soli 

Wykonanie:
1.  Wodę i ocet wlewam do garnka. Dodaję 7 łyżeczek cukru i 4 łyżeczki soli. Całość zagotowuję. Ogórki myję i osuszam, a następnie układam pionowo w słoikach. 

2. Marchewkę obieram, myję i tnę w plasterki. 

3. Do każdego słoika wrzucam kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy.

4. Ogórki zalać ciepłą zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 5 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz