Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru
- 30 g opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g kakao
Wykonanie:
1. Śliwki myję, dryluję i tnę w kostki. Wrzucam do garnka i smażę na małym ogniu odparowując wodę. Całość co jakiś czas mieszam, tak żeby nic mi się nie przypaliło. Trwa to kilka godzin. Proces ten zazwyczaj dzielę na 2 dni.
2. W trakcie smażenia dodaję cukier i cukier wanilinowy. Całość dalej smażę, co jakiś czas mieszając przez około 1-2 godziny.
3. Gdy konfitura zgęstnieje dodaję kakao i smażę jeszcze około 45 minut. Gorącą "Nutellę śliwkową" wkładam do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików i szczelnie zakręcam. Pod wpływem ciepła słoiki powinny się zamknąć, jeśli nie to je zagotowuję w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz