wtorek, 21 sierpnia 2018

Śliwkowa nutella z kakao

Jeśli chodzi o nazwę, to nie do końca się z nią zgadzam, bo przecież Nutella swą nazwą nawiązuje do orzechów, zatem u mnie w domu smakołyk ten nazywamy "Śliwkami w czekoladzie". Konfitura ta świetnie nadaje się jako smarowidło na chleb, a także jako dodatek do ciast. 




Składniki:
  • 2,5 kg śliwek węgierek
  •  1 kg cukru
  • 30 g opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g kakao

Wykonanie:
1. Śliwki myję, dryluję i tnę w kostki. Wrzucam do garnka i smażę  na małym ogniu odparowując wodę. Całość co jakiś czas mieszam, tak żeby nic mi się nie przypaliło. Trwa to kilka godzin. Proces ten zazwyczaj dzielę na 2 dni.

2. W trakcie smażenia dodaję cukier i cukier wanilinowy. Całość dalej smażę, co jakiś czas mieszając  przez około 1-2 godziny. 

3. Gdy konfitura zgęstnieje dodaję kakao i smażę jeszcze około 45 minut. Gorącą "Nutellę śliwkową" wkładam do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików i szczelnie zakręcam. Pod wpływem ciepła słoiki powinny się zamknąć, jeśli nie to je zagotowuję w wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz