Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 białek
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- ok. 400 g malin
Wykonanie:
1.Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję cukier, sól i proszek do pieczenia. Na sypkich składnikach kładę masło i tnę je w paski. Dodaję jajka. Całość szybko zagniatam i formuję kulę/wałek, który tnę na dwie części. Jedna większa (ok. 60% ciasta), druga mniejsza (40% ciasta). Obie zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na kilka godzin (możesz wsadzić na całą noc). Gdy ciasto porządnie się zmrozi, wyciągam większą jego część i ścieram na tarce (na dużych oczkach) na wyłożoną papierem blaszkę. Starte ciasto delikatnie przyklepuję i piekę ok. 15 minut w 190 st. C. Ciasto pozostawiam do wystygnięcia.
2. Gdy ciasto się wystudzi, zabieram się do waniliowej pianki. Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując na najwyższych obrotach, wrzucam łyżkami cały cukier, cukier wanilinowy i budyń. Na samym końcu, do miksującej się masy, powoli wlewam olej. Całość przekładam na podpieczone ciasto.
3. Na masie układam maliny i ścieram mniejszą część ciasta. Piekę w 190 st. C przez około 35 minut.
Żródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz