poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Mój ogródek przeżywa właśnie malinowe zatrzęsienie, a owoców jest tyle, że muszę je mrozić. Z tego samego powodu w przygotowywanych przeze mnie deserach królują maliny. Dziś rano znalazłam zachęcający przepis na na blogu Moje Wypieki. Przepis przetestowałam i wyszło ciasto, w którym zakochała się cała rodzina. Idealnie kruche, a przy tym znakomicie prezentujące się na talerzu. Wspaniały dodatek do kawki.



Składniki:
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
Waniliowa pianka:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
  • ok. 400 g malin

Wykonanie:
1.Mąkę przesiewam  na stolnicę, dodaję cukier, sól i proszek do pieczenia. Na sypkich składnikach kładę masło i tnę je w paski. Dodaję jajka. Całość szybko zagniatam i formuję kulę/wałek, który tnę na dwie części. Jedna większa (ok. 60% ciasta), druga mniejsza (40% ciasta). Obie zawijam w folię i wkładam do zamrażarki na kilka godzin (możesz wsadzić na całą noc). Gdy ciasto porządnie się zmrozi, wyciągam większą jego część i ścieram na tarce (na dużych oczkach) na wyłożoną papierem blaszkę. Starte ciasto delikatnie przyklepuję i piekę ok. 15 minut w 190 st. C. Ciasto pozostawiam do wystygnięcia. 

2. Gdy ciasto się wystudzi, zabieram się do waniliowej pianki. Najpierw ubijam białka na sztywną pianę, a następnie, wciąż miksując na najwyższych obrotach, wrzucam łyżkami cały cukier, cukier wanilinowy i budyń. Na samym końcu, do miksującej się masy, powoli wlewam olej. Całość przekładam na podpieczone ciasto.

3. Na masie układam maliny i ścieram mniejszą część ciasta. Piekę w 190 st. C przez około 35 minut.


Żródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz