Składniki:
- 2 litry wody
- marchew
- 0,5 selera
- 0,5 pora
- korzeń pietruszki
- 1,5 kg buraków
- cebula
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziarna pieprzu
- łyżeczka majeranku
- sól
- cukier
- łyżka octu 10%
- pieprz mielony
Wykonanie:
1. Do wody wsypuję około 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki cukru. Dodaję umytą i obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler i por). Gotuję pod przykryciem, na małym ogniu przez około 30 minut.
2. Buraki myję, obram i kroję w grube plastry. Dodaję do gorącego wywaru z włoszczyzny. Gotuję na małym ogni, aż buraki zrobią się miękkie. Dodaję liść laurowy, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i majeranek oraz podsmażoną na palniku cebulę Gotuję jeszcze około 10 -15 minut. Wywar zdejmuję z palnika i pozostawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Wywar gotuję, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiam z palnika i dodaję ocet oraz przyprawiam solą, cukrem i mielonym pieprzem według własnych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz