Składniki:
- główka małej białej kapusty
- 800 g kiszonej kapusty
- 200 g szynki
- 200 g kiełbasy
- kilka suszonych grzybów (borowiki/ podgrzybki)
- 100 g suszonych śliwek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
- sól
- woda
Wykonanie:
1. Kapustę szatkuję i sparzam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami wody i gotuję aż zrobi się miękka. W tym czasie przygotowuję kiszoną kapustę, którą szatkuję, a następnie podsmażam na maśle.
2. Śliwki namaczam w wodzie około godziny i szatkuję. W osobnym naczyniu przygotowuję grzyby, które również moczę w wodzie przez około pół godziny, a następnie solę i gotuję, aż zrobią się miękkie.
3. Kroję szynkę i kiełbasę. Młodą kapustę odsączam i dodaję do niej pokrojone mięso.
4. Cebulę obieram i szatkuję. Następnie podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję mąkę i zasmażam. Do zasmażki dodaję około 1/4 szklanki wody i mieszam, po czym dodaję ją do kapusty i całość znów mieszam.
5. Teraz pora na kiszoną kapustę. Dodaję do niej grzyby i ich wywar. Całość podduszam na wolnym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Następnie dodaję młodą kapustę, przecier pomidorowy, rozdrobnione śliwki, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Całość duszę pod przykryciem około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz