środa, 1 sierpnia 2018

Bigos z młodej kapusty

Chociaż bigos kojarzy mi się nieco bardziej z okresem jesienno-zimowym, to ten przygotowany z młodej kapusty będzie świetnym dodatkiem do letniej kolacji. najlepiej podawać go dzień po przygotowaniu. Ze składników podanych  w poniższym przepisie przygotujesz spory kocioł bigosu. jeśli nie zjesz wszystkiego, możesz popakować go w woreczki i zamrozić, będzie na później. 



Składniki:
  • główka małej białej kapusty
  • 800  g kiszonej kapusty
  • 200 g szynki
  • 200 g kiełbasy
  • kilka suszonych grzybów (borowiki/ podgrzybki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • sól 
  • woda

Wykonanie:
 1. Kapustę szatkuję i sparzam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami wody i gotuję aż zrobi się miękka. W tym czasie przygotowuję kiszoną kapustę, którą szatkuję, a następnie podsmażam na maśle. 

2. Śliwki namaczam w wodzie około godziny i szatkuję. W osobnym naczyniu przygotowuję grzyby, które również moczę w wodzie przez około pół godziny, a następnie solę i gotuję, aż zrobią się miękkie. 

3. Kroję szynkę i kiełbasę. Młodą kapustę odsączam i dodaję do niej pokrojone mięso. 

4. Cebulę obieram i szatkuję. Następnie podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję mąkę i zasmażam. Do zasmażki dodaję około 1/4 szklanki wody i mieszam, po czym dodaję ją do kapusty i całość znów mieszam. 

5. Teraz pora na kiszoną kapustę. Dodaję do niej grzyby i ich wywar. Całość podduszam na wolnym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Następnie dodaję młodą kapustę, przecier pomidorowy, rozdrobnione śliwki, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Całość duszę pod przykryciem około godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz