Składniki:
- 250 g zielonego groszku - częściowo łuskanego, częściowo w stronkach (jeśli nie są łykowate)
- szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki starte mozzarelli
- po 6-7 dużych listków świeżej mięty i szałwii
- sól
- pieprz
- kurkuma
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Groszek myję i obram ze strąków. Młode strączki, pozbawione łyka pozostawiam w całości. Gotowe warzywa wrzucam do gotującej się wody na około 4 minuty, a następnie odcedzam i przelewam zimną wodą.
2. Następnie przygotowuję ciasto. Do miski przesiewam mąkę, wbijam jaja, wlewam mleko, wsypuję zioła, wrzucam mięte, szałwię i około 3/4 przygotowanego grochu. Całość dokładnie ze sobą łączę za pomocą blendera, tak żeby powstałą jednolita masa o konsystencji ciasta naleśnikowego.
3. Do ciasta dodaję mozzarellę i pozostałą część groszku i mieszam za pomocą łyżki.
4. Na patelni rozgrzewam olej i za pomocą łyżki formuję placki, które smażę z dwóch stron. Podaję z jogurtem greckim.
Źródło: http://www.everycakeyoubake.pl
super przepis, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam groszek.
OdpowiedzUsuńOd razu poprosze podwójną porcję takich placuszków ;)
:)
Usuń