środa, 25 kwietnia 2018

Syrop z młodych pędów sosny

 Przełom maja i kwietnia to idealny czas na przygotowanie syropu z sosny. W moim domu stosuje się go w czasie infekcji górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy kaszel. W okresie przeziębień dodaję go również do herbaty z imbirem. Poza olejkami eterycznymi zawiera również witaminę C. Pędy zbieram w miejscach położonych z dala od ruchliwych dróg. Z jednego drzewa zrywam tylko kilka pędów, tak aby nie uszkodzić rośliny. Zrywane pędy mają długość do około 10 cm, są lepkie, a igły na nich miękkie i delikatne. 






Składniki:
  • kilogram pędów sosny
  • kilogram cukru

Wykonanie:

1. Pędów sosen nie należy myć. Oczyszczam je tylko z owadów i innych zanieczyszczeń za pomocą nożyka. 

2. Pędy układam w dużym słoju. Czasem układam je warstwami na przemian z solidną dawką cukru lub po prostu zasypuję je cukrem. Tak czy inaczej cukier zawsze musi znaleźć się na samej górze mikstury. Słoik zamykam lub zawiązuję bawełnianą szmatką i ustawiam na parapecie, potrząsając go co kilka dni, na około 6-7 tygodni. 


3. Gotowy syrop przecedzam przez sitko, wlewam do butelek, szczelnie zakręcam i wstawiam do spiżarki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz