Uwielbiam je...im jest ich więcej, tym lepiej. W moim odczuciu, są najlepszym dodatkiem do rosołu i nie zastąpi ich nawet najbardziej wyszukany makaron. To co ważne, robi się je małą chwilkę, są zrobione zaledwie z trzech składników i są bardzo, ale to bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
- jajko
- około 7-8 łyżeczek mąki pszennej
- sól do smaku
- woda (ale nie zawsze)
Wykonanie:
1. Jajko roztrzepuję w szklance. Do jaja dodaję stopniowo mąkę, a całość dokładnie mieszam, tak żeby nie było grudek. Na końcu solę.
Mąkę dodaję stopniowo, bo ciasto musi się przelewać (w końcu to kluski lane, a nie lepione), więc jeśli uznasz, że ciasto będzie odpowiednie po 5 łyżeczkach, dodasz 5, może się zdarzyć, ze będziesz musiał/musiała dodać więcej mąki. Każde jajko jest inne, ma inną wielkość i inną konsystencję białka. Jeśli przesadzisz, a ciasto będzie sztywne, dodaj nieco wody. Konsystencja, którą powinniśmy osiągnąć, to konsystencja jogurtu.
2. Ciasto wlewam partiami do gotującej się zupy.
oo taaak! zupa, że aż "łycha stoi" od lanych klusek to supa idealna :)
OdpowiedzUsuńa w zupie mlecznej... obłęd :) jak u mamy :)
Dokładnie tak, w sumie mogłabym jeść same lane kluchy, a zupę traktować jako dodatek.
Usuń