środa, 4 kwietnia 2018

Rozgrzewający rosół

Rosół to zupa, którą zna każdy Polak. W domu moich rodziców pojawia się na stole w niemalże każdą niedzielę. Tradycyjnie, gotujemy go też, gdy ktoś ma grypę lub przeziębienie traktując go jako zupkę wzmacniającą. Można go podawać z ryżem, makaronem oraz najbardziej lubianym, przynajmniej przeze mnie, lanymi kluskami.




Składniki:
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 0,5 pora
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • kilka ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:
1. Skrzydełka zalewam wodą i gotuję przez około 30 minut. Na powierzchni wody zbiorą się tzw. szumowiny, które zbieram łyżką.

2. Do gotujących się skrzydełek dodaję obrane i umyte warzywa. Cebulę obieram i opalam  na gazie, dzięki temu odda więcej aromatu. Por dodatkowo przecinam wzdłuż. Jeśli nie lubisz ugotowanego pora, możesz go związać nitką lub sznurkiem, wówczas się nie rozsypie podczas gotowania. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i gotuję jeszcze około 30 - 40 minut. 

Jeśli lubisz lane kluski, przepis na nie znajdziesz tutaj






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz