środa, 4 kwietnia 2018

Lane kluski

Uwielbiam je...im jest ich więcej, tym lepiej. W moim odczuciu, są najlepszym dodatkiem do rosołu i nie zastąpi ich nawet najbardziej wyszukany makaron. To co ważne, robi się je małą chwilkę, są zrobione zaledwie z trzech składników i są bardzo, ale to bardzo proste w wykonaniu. 




Składniki:
  • jajko
  • około 7-8 łyżeczek mąki pszennej
  • sól do smaku
  • woda (ale nie zawsze)

Wykonanie:
1. Jajko roztrzepuję w szklance. Do jaja dodaję stopniowo mąkę, a całość dokładnie mieszam, tak  żeby nie było grudek. Na końcu solę.

Mąkę dodaję stopniowo, bo ciasto musi się przelewać (w końcu to kluski lane, a nie lepione), więc jeśli uznasz, że ciasto będzie odpowiednie po 5 łyżeczkach, dodasz 5, może się zdarzyć, ze będziesz musiał/musiała dodać więcej mąki. Każde jajko jest inne, ma inną wielkość i inną konsystencję białka. Jeśli przesadzisz, a ciasto będzie sztywne, dodaj nieco wody. Konsystencja, którą powinniśmy osiągnąć, to konsystencja jogurtu.

 2. Ciasto wlewam partiami do gotującej się zupy.

2 komentarze:

  1. oo taaak! zupa, że aż "łycha stoi" od lanych klusek to supa idealna :)
    a w zupie mlecznej... obłęd :) jak u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, w sumie mogłabym jeść same lane kluchy, a zupę traktować jako dodatek.

      Usuń