Pierogi to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Pierogi można podawać na tysiące sposobów. Możesz je nafaszerować tym, co w danej chwili masz ochotę zjeść. Dzisiaj wybrałam opcję nieco bardziej pikantną, z cebulką i pieprzem, czyli popularne pierogi ruskie.
Pierogi, wbrew temu, co sama myślałam zanim zabrałam się za gotowanie, są daniem bardzo prostym w przygotowaniu. Możesz zrobić ich też nieco więcej i zamrozić na później.
Składniki:
Ciasto:
- 2,25 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wrzątku (125 ml)
- łyżeczka soli
- żółtko
- łyżka oleju
Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- duża cebula
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ciasto. Mąkę wysypuję na stolnicę, a na środku robię dołek, powstanie jakby "wulkanik". Do środka wlewam stopniowo wrzątek i delikatnie mieszam go z mąką. Następnie dodaję sól, żółtko i olej. Zagniatam jednolite, plastyczne ciasto. Pozostawiam 15 minut pod przykryciem.
2. Farsz. Ziemniaki zagniatam z twarogiem, solą i pieprzem. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam z masłem, aż się zeszkli, dodaję do farszu i dokładnie mieszam.
3. Ciasto rozwałkowuję na cieniutki placek, wycinam kółka, na środek których nakładam farsz i zaklejam rogi. Możesz to zrobić na dwa sposoby:
kółeczko z farszem złożyć na pół, a na brzegu zrobić falbankę.
4. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję, aż wypłyną na powierzchnię. Podaję ze skwarkami lub z masłem.
4. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję, aż wypłyną na powierzchnię. Podaję ze skwarkami lub z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz