sobota, 31 marca 2018

Mazurek z masą kajmakową

Nie ma Wielkanocy bez mazurków. W tym roku zrobiłam tradycyjny mazurek z masą kajmakową. Jest szybki i łatwy w wykonaniu, a zatem nie może się nie udać. 




Składniki:
  • 2,5 szklanki* mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • 0,75 szklanki* cukru
  • żółtko
  • masa kajmakowa
  • bakalie 

* szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie:
1. Na stolnicę wsypuję przesianą mąkę, a na niej siekam masło. Dodaję cukier oraz żółtko i szybko zagniatam ciasto, które następnie owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

2. Ciastem obklejam dno wysmarowanej masłem formy do tortów (średnica 22 cm). Piekę w 180 st. C około 20-25 minut.

3. Wystudzone ciasto smaruję masą kajmakową i dekoruję bakaliami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz