sobota, 25 sierpnia 2018

Zalewa curry do ogórków

Jednym z moich sposobów na przygotowywanie ogórków na zimę jest konserwowanie ich w zalewie z curry. Mają one ciekawy smak i barwę. Świetnie nadają się zarówno do śniadania, obiadu i kolacji. Czasem podaję je jako przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi.




Składniki na zalewę:
  • litr wody
  • szklanka cukru
  • szklanka octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki curry
Dodatkowo do każdego słoika:
  • kilka ziaren gorczycy
  • plaster cebuli

Wykonanie:

1. Ogórki  (o których nie wspomniałam w liście składników) myję, obieram i tnę wzdłuż w ćwiartki. Na dno każdego słoika wrzucam kilka ziaren gorczycy, a następnie układam ogórki. Układam je pionowo i dość ciasno. Do każdego słoika wkładam plaster cebuli.

2. Do garnka wlewam wodę i ocet oraz wrzucam cukier, sól i curry. Od momentu zagotowania, całość gotuję przez około 5 minut.

3.  Zalewę wlewam do słoików. Słoiki szczelnie zamykam i pasteryzuję przez około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz