Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- kostka białego sera (200- 250 g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- sól
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram ze skórki, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je (tak jak puree) i pozostawiam, żeby wystygły.
2. Biały ser rozgniatam za pomocą widelca (możesz go też zmielić) i dodaję do ziemniaków. Oba składniki dokładnie ze sobą łączę.
3. Następnie wbijam jajka i znów wszystkie składniki starannie ze sobą mieszam.
4. Dodaję oba rodzaje mąki i starannie wyrabiam plastyczne ciasto, z którego formuję wałeczki. Wałeczki tnę na 3-4 cm kawałki, które wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyciągam z wody.Gotowe polewam tłuszczem i skwarkami.
Idealne!
OdpowiedzUsuńTakie przepisy sa idealne na lato...
x x x