czwartek, 23 sierpnia 2018

Kopytka z białym serem

Dzisiaj na obiad robię kopytka z dodatkiem sera twarogowego. Gdy byłam dzieckiem, często pojawiały się na naszym stole i był to jeden z tych obiadów, do którego nie trzeba było mnie zmuszać. Najbardziej lubię gdy są polane tłuszczykiem i skwarkami. Możne jeść je również z dodatkiem śmietany lub cukru. Wybór należy do Was.




Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • kostka białego  sera (200- 250 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram ze skórki, myję i gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je (tak jak puree) i pozostawiam, żeby wystygły. 

2. Biały ser rozgniatam za pomocą widelca (możesz go też zmielić) i dodaję do ziemniaków. Oba składniki dokładnie ze sobą łączę. 

3. Następnie wbijam jajka i znów wszystkie składniki starannie ze sobą mieszam.  

4. Dodaję oba rodzaje mąki i starannie wyrabiam plastyczne ciasto, z którego formuję wałeczki. Wałeczki tnę na 3-4 cm kawałki, które wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyciągam z wody.Gotowe polewam tłuszczem i skwarkami.




1 komentarz: