Moja dzisiejsza propozycja nie posiada ani grama kakao, dlatego wnikliwi badacze wyłapią w nim drobne marchewkowe niteczki. Do ciasta dodałam również orzechy włoskie, kawałek jabłka i odrobinę cynamonu. Dzięki temu połączeniu powstało pyszne ciasto w klimacie nawiązującym do zakończenia lata.
Gotowy ciasto marchewkowe lubię posmarować konfiturą różaną albo zjadam go "na sucho", a Ty ?
Składniki:
- 2 jaja w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 200 g startej marchewki (2 duże marchewki)
- 0,5 jabłka
- 50 g orzechów włoskich
Wykonanie:
1.Marchew obieram, myję i ścieram na małych oczkach. Orzechy tnę na drobne kawałki, a jabłko myję, obieram, wycinam gniazdo nasienne i tnę w kostkę.
2. Jaja ubijam na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając miksowania dodaję stopniowo cukier, a gdy masa stanie się jednolita i puszysta, wlewam cienkim strumieniem olej rzepakowy. Następnie, miksując na małych obrotach, dodaję mąkę, sól, sodę i cynamon.
3. Do ciasta wrzucam marchew, jabłka i orzechy. Całość łączę za pomocą łyżki i wylewam na wyłożoną papierem blaszkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekę około godziny do tzw. suchego patyczka.
idealne na zblizające się jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuń