poniedziałek, 10 września 2018

Ciasto marchewkowe z jabłkiem i orzechami włoskimi

Gdy pierwszy raz poczęstowano mnie ciastem marchewkowym, pomyślałam że to jakiś żart. Marchewka w cieście? Niemożliwe. Pierwsze jedzone przeze mnie ciasto było przygotowane z solidną dawką kakao, więc nie dość, że marchewka była niewyczuwalna w smaku i niewidoczna.

Moja dzisiejsza propozycja nie posiada ani grama kakao, dlatego wnikliwi badacze wyłapią w nim drobne marchewkowe niteczki. Do ciasta dodałam również orzechy włoskie, kawałek jabłka i odrobinę cynamonu. Dzięki temu połączeniu powstało pyszne ciasto w klimacie nawiązującym do zakończenia lata.

Gotowy ciasto marchewkowe lubię posmarować konfiturą różaną albo zjadam go "na sucho", a Ty ?





Składniki:
  • 2 jaja w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g startej marchewki (2 duże marchewki)
  • 0,5 jabłka
  • 50 g orzechów włoskich


Wykonanie:
1.Marchew obieram, myję i ścieram na małych oczkach. Orzechy tnę na drobne kawałki, a jabłko myję, obieram, wycinam gniazdo nasienne i tnę w kostkę.


2. Jaja ubijam na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając miksowania dodaję stopniowo cukier, a gdy masa stanie się jednolita i puszysta, wlewam cienkim strumieniem olej rzepakowy. Następnie, miksując na małych obrotach, dodaję mąkę, sól, sodę i cynamon.


3. Do ciasta wrzucam marchew, jabłka i orzechy. Całość łączę za pomocą łyżki i wylewam na wyłożoną papierem blaszkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekę około godziny do tzw. suchego patyczka.

1 komentarz: