wtorek, 25 września 2018

Bagietka o smaku ciabatty

Ostatnio zasmakowało nam domowe pieczywo. Po wyśmienitych kajzerkach przyszedł czas na domową bagietkę. Przepis znalazłam na stronie ilovebake.pl, ale zmniejszyłam w nim ilość użytej wody. Powstałe bagietki smakowały jak ciabatta. Byliśmy zachwyceni ich smakiem. Zanim dobrze wystygły, praktycznie zniknęły w naszych brzuchach. Warto wspomnieć, że z podanego przepisu upiekłam trzy bagietki. 


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 10 g soli
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję suche drożdże i sól. Do suchych składników wlewam stopniowo ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części, a z każdej z nich formuję bagietkę. Bagietki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo oddzielam je od siebie paskami z papieru. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam  w ciepłym miejscu pod przykryciem na kolejne 30 minut. 

3. Wyrośnięte bagietki nacinam nożem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C. na dno piekarnika wkładam żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Piekę około 25 minut.
...



Źródło przepisu: https://ilovebake.pl/2014/10/17/tradycyjna-francuska-bagietka-przepis-jak-zrobic-w-domu-zdjeciavideo/

7 komentarzy: