Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 10 g soli
1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję suche drożdże i sól. Do suchych składników wlewam stopniowo ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części, a z każdej z nich formuję bagietkę. Bagietki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo oddzielam je od siebie paskami z papieru. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem na kolejne 30 minut.
3. Wyrośnięte bagietki nacinam nożem i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C. na dno piekarnika wkładam żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Piekę około 25 minut.
...
Źródło przepisu: https://ilovebake.pl/2014/10/17/tradycyjna-francuska-bagietka-przepis-jak-zrobic-w-domu-zdjeciavideo/
Wygląda rewelacyjnie i na pewno też tak smakuje! Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMusisz wypróbować ją koniecznie.
UsuńZ chęcią wypróbujemy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita bagietka! Taką chcę jutro na śniadanie! :) Pycha! <3
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam:)
Usuńwygląda to świetnie! od dawna marzy mi się domowa bagietka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń