Składniki:
- ok. 1 kg dyni (waga przed pozbyciem się pestek i włókien)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- cebula
- czubata łyżka masła
- łyżeczka soli*
- łyżeczka kurkumy*
- łyżeczka imbiru*
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego*
- 0,75 litra wody
* Podane ilości przypraw, to oczywiście moja propozycja, ale każdy z nas ma inne preferencje i oczywiście możesz uznać, że wolisz dodać mniej lub więcej danego składnika.
Wykonanie:
1. Ziemniaki myję obieram i tnę w kostkę. Dynię myję, rozcinam, pozbywam się włókien i pestek, a następnie, tak jak i ziemniaki, tnę w kostkę. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.
2. Cebule obieram i tnę w kostkę, a następnie podsmażam w garnku na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodaję dynię i ziemniaki. Wszystkie składniki podsmażam przez kilka minut. Następnie dolewam wodę i gotuję pod przykryciem przez około 40 minut.
3. Dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez kwadrans. Następnie rozdrabniam wszystkie składniki za pomocą blendera.
Zupę można podawać z gęstą śmietaną lub świeżą natką pietruszki.
Z zupa dyniową poczekam na całkiem jesienną aurę :) Uwielbiam kremy!
OdpowiedzUsuńJa też je lubię :)
UsuńZupa dyniowa to najlepszy dla mnie sposób na wykorzystanie dyni:)
OdpowiedzUsuńTeż mi się tak wydaje. Chociaż teraz przymierzam się do upieczenia jej z dodatkiem aromatycznych ziół. Oczywiście jak tego dokonam i będzie jadalne, przepis wrzucę na bloga. :)
UsuńPyszna zupka! :)
OdpowiedzUsuńI to jeszcze jak :)
Usuń