Składniki:
Pierwsza warstwa ciasta:
- 4 jajka
- 0,75 szklanki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju słonecznikowego
Druga warstwa ciasta:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,75 szklanki mąki pszennej
- łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
- 300 g malin
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C, a formę wykładam papierem do pieczenia.
2. Pierwsza warstwa ciasta. Jaja ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Mąkę przesiewam do miski i łączę ją z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję do ciasta, wciąż miksując. Gdy powstanie jednolite ciasto, wciąż miksując wlewam powoli olej.
3. Druga warstwa ciasta. Postępuję tak jak w przypadku pierwszej warstwy, ale zaraz po mące dodaję kakao. Gotową masę wylewam na pierwszą warstwę ciasta, a na następnie układam umyte i odsączone maliny. Piekę około 30 minut.
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńo poranku obudzić się i poczuć w domu takie ciasto - to musiało być przyjemne:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! :) Wygląda niezwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, super smaki :)
OdpowiedzUsuńŁatwe w przygotowaniu i do tego pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń