niedziela, 30 września 2018

Proste ciasto z malinami

 Dzisiaj skoro świt zrobiłam proste ciasto z malinami. Dzięki temu od samego rana pachniało u nas świeżym, domowym ciastem. Ciasto zrobiłam z dwóch warstw. Do jednej z nich dodałam solidną łyżkę kakao, a to dlatego, że w moim odczuciu maliny wspaniale komponują się z jego smakiem.



Składniki:
Pierwsza warstwa ciasta:
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

Druga warstwa ciasta:
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo: 
  • 300 g malin

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C, a formę wykładam papierem do pieczenia.

2. Pierwsza warstwa ciasta. Jaja ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Mąkę przesiewam do miski i łączę ją z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję do ciasta, wciąż miksując. Gdy powstanie jednolite ciasto, wciąż miksując wlewam powoli olej. 

3. Druga warstwa ciasta. Postępuję tak jak w przypadku pierwszej warstwy, ale zaraz po mące dodaję kakao. Gotową masę wylewam na pierwszą warstwę ciasta, a na następnie układam umyte i odsączone maliny. Piekę około 30 minut.




 


    6 komentarzy: