niedziela, 16 września 2018

Kajzerki

No i stało się... zapomniałam, że dziś jest niedziela "niehandlowa" i nie kupiłam wczoraj chleba. Trzeba było szybko działać, żeby ratować rodzinę przed klęską głodu. Przeszperałam troszkę przepisów i znalazłam jeden całkiem zachęcający sposób na przygotowanie chrupiących kajzerek. Przepis gorąco polecam, sama jeszcze do niego wrócę i to nie raz. 




Składniki:
3 szklanki mąki 
3/4 szklanki letniej wody
jajko
1,5 łyżeczki drożdży w proszku
1,5 łyżeczki cukru
łyżeczkę soli
dwie łyżki miękkiego masła
olej do posmarowania

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę, a następnie wyrabiam plastyczne ciasto. Ciasto wkładam do wysmarowanej olejem miski i przykrywam bawełnianą ściereczką. Pozostawiam w ciepłym miejscu na godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części. Formuję bułeczki i pozostawiam pod przykryciem na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam na krzyż.

3. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 st. C.




Źródło:https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/bulki-bagietki/123-kajzerki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz