niedziela, 29 listopada 2015

Pączki zwykłe z powidłami

Pączki nadają się na wiele okazji, nie tylko na Tłusty Czwartek. U mnie pojawiają się co roku w okolicach Andrzejek.



Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 5 jaj
- czubata łyżka drożdży
-  1/2 łyżeczki soli
- olejek migdałowy
- szklanka powideł śliwkowych 
- 2 kostki smalcu
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru 
- 6 łyżek mleka


Wykonanie:

1. Mleko lekko podgrzewam. Doda drożdże, 2 łyżki cukru i mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i odstawiam w ciepłym miejscu.

2. Jajka - oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę.  Żółtka ucieram z cukrem i solą.

3. Mąkę przesiewam lub po prostu wsypuję do dużej miski. Doda wcześniej przygotowane żółtka i białkową pianę. Mieszam. Doda kilka kropelek olejku migdałowego.

4. Do masy wlewam wyrośnięte drożdże. Dokładnie mieszam.

5. Masło rozpuszczam na wolnym ogniu. Studzę.

6. Tłuszcz wlewam do ciasta i mieszam do całkowitego wchłonięcia się.

7. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.

8. Po ok. godzinie ciasto przekładam na stolnicę. Formuję na kształt wałka i tnę na około 25 kawałków.

9. Każdy z kawałków spłaszczam dłońmi. Układam na środku łyżeczkę marmolady i pozostawiam do wyrośnięcia.

10. Pączki pie w gorącym smalcu.


Lukier:
Mieszam mleko i cukier puder. Smaruję pączki.

1 komentarz: