Smaczne i zdrowe ciastka orzechowe. Podobno orzechy dobrze wpływają na nasz mózg. Zawierają wiele witamin z grupy B oraz lipidy ważne dla naszego organizmu. Ten rodzaj kruchych ciastek piekę częste w późnojesiennym okresie. Poprawiają mi humor, gdy na dworze jest szaro-buro.
- dwie szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- dwa jaja
- 4 łyżki cukru pudru
- ok. pół szklanki drobno zmielonych orzechów
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1.Mąkę przesiewam na stolnicę.
2. Oddzielam żółtka od białek. W przypadku tego ciasta wykorzystuję tylko żółtka.
3. Dodaję masło, które siekam nożem na drobne kawałki. Dodaję cukier puder orzechy, sok z cytryny, i wspomniane wcześniej żółtka. Wszystko razem zagniatam.
Moja ciotka zawsze powtarza, że kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego staram się je zagnieść jak najszybciej bez zbędnych celebracji.
4. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 30 minut.
5. Wyjmuję z lodówki, rozwałkuję, wycinam wybrane kształty.
6. Blachę wykładam papierem i układam na niej ciastka. Piekę w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz