piątek, 4 grudnia 2015

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

Bardzo łatwy w wykonaniu i efektowny placek drożdżowy. Świetna alternatywa dla szarlotki często goszczącej w moim domu o tej porze roku. Ciasto pięknie wyrasta, a przy tym nie jest suche. 



Składniki ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki - kruszonka: 

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g dobrze schłodzonego masła
Dodatkowo: 

  • 3 duże jabłka



Wykonanie:


1. Mleko podgrzewam, dodaję łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość mieszam, aż drożdże i cukier dobrze się rozpuszczą. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut.


2. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z resztą cukru i szczyptą soli.


3. Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier wanilinowy oraz dodaję rozczyn drożdży, utarte żółtka i pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
4. Masło topię, lekko studzę i wlewam do ciasta. Wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 -60 minut.


5. podczas gdy ciasto rośnie, przygotowuje jabłka i kruszonkę. JABŁKA myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w plastry. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.

6. Wyrośnięte ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy. Na cieście układam jabłka i kruszonkę. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.




 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz