Bardzo łatwy w wykonaniu i efektowny placek drożdżowy. Świetna alternatywa dla szarlotki często goszczącej w moim domu o tej porze roku. Ciasto pięknie wyrasta, a przy tym nie jest suche.
Składniki ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 100 g dobrze schłodzonego masła
Dodatkowo:
- 3 duże jabłka
Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam, dodaję łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość mieszam, aż drożdże i cukier dobrze się rozpuszczą. Przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut.
2. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z resztą cukru i szczyptą soli.
3. Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier wanilinowy oraz dodaję rozczyn drożdży, utarte żółtka i pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
4. Masło topię, lekko studzę i wlewam do ciasta. Wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 -60 minut.
5. podczas gdy ciasto rośnie, przygotowuje jabłka i kruszonkę. JABŁKA myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w plastry. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz