Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo: pokruszone landrynki
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo: pokruszone landrynki
Wykonanie
1.
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wysypuję na
stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło. Całość szybko i dokładnie zagniatam.
2. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wykrawam ciastka w kształcie gwiazdek, a w ich środku wycinam okrągłą dziurkę. Ciastka układam na wyłożonej papierem blaszce, a na środek (do dziurki :)) wkładam pokruszone landrynki. Piekę 15 minut w 180 st. C.
cudne! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html