piątek, 11 grudnia 2015

Pierniczki ekspresowe

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zresztą to już taka nasza tradycja, że pieczemy je wspólnie z najmłodszymi. Poza tradycyjnymi kształtami można wylepić z ciasta wszelkiego rodzaju zwierzątka i kształty. Niemniej zabawy dostarcza nam dekorowanie wypieczonych pierniczków. 




Prezentowane poniżej pierniki jak sama nazwa wskazuje  są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku są przepyszne. Kolejny plus jest taki, że nadają się do jedzenia zaraz po ostygnięciu i nie musimy ich trzymać miesiąc, żeby zmiękły i nikt nie połamał sobie na nich zębów. 






Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przypraw do piernika
- kolorowe posypki, lukry, lukrowe pisaki.


Wykonanie:

1.  Miód rozpuszczam w rondelku. Mąkę wsypuję do miski.

2. Gorący miód wlewam do mąki i mieszam. Następnie doda sodę i przyprawę do piernika.

3. Do ostudzonej masy wrzucam  jajo (UWAGA JEDNO NIE DWA!!!!) i łyżkę masła. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Wyrobione ciasto przekładam na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję i wycinam ulubione kształty (możemy je też ulepić, ja w tym roku ulepiłam z dzieckiem krokodyla, lokomotywę i bałwana).

5. Drugie jajko wbijam do szklanki i roztrzepuję  widelcem. Jajkiem smaruję pierniki.

6. Pie w temperaturze 180 st. C około 15 minut.









1 komentarz: