sobota, 5 grudnia 2015

Mini tarty bałwanki

Choć tak naprawdę gości u nas jeszcze jesień, to i tak grudzień kojarzy mi się z zimą, śniegiem, sankami i wesołymi bałwanami. Ponieważ w kuchni poza smakiem liczy się również wygląd, postanowiłam troszkę się pobawić i wyszły mi takie właśnie wesołe mini tarty bałwanki. Oczywiście najbardziej zachwyciły najmłodszego członka domu, który ze swoim ciachem rozprawił się błyskawicznie. 






Składniki:
Ciasto:

  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru

Polewa:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/5 kostki masła

Dodatkowo:
  • lentiliki i cukrowe pisaki

Wykonanie:
1.  Ciasto. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem, a białka ubijam na sztywną pianę. Do  żółtek dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję pianę z białek. Zmiksowane ciasto przekładam do foremek i piekę w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut. 

2. Polewa. Czekoladę tnę na drobne kawałki i wrzucam do rondelka. Dodaję masło. Całość rozpuszczam w kąpieli wodnej.

3. Biszkopty smaruję polewą. Gdy polewa zastygnie, tarty dekoruję lentilkami  i cukrowymi pisakami. 






2 komentarze:

  1. Eleganckie ciasteczka :) patrząc na składniki to chyba są biszkoptowe bałwanki?

    OdpowiedzUsuń